Business transformatie in de financiële sector

Voogt Pijl en Partners

Wie is de nieuwe bondscoach?

Column over het excelleren van high performing teams

Door: Teuni Derriks

 

Het zal u niet ontgaan zijn dat Nederland niet aanwezig was bij het EK voetbal in Frankrijk afgelopen voorjaar. Tijdens de eerste ronde kwalificatie wedstrijden in het najaar van 2014 lukte het ‘onze mannen’ niet om het niveau van het WK van 2014 vast te houden. De coach, Guus Hiddink kwam al snel onder vuur te liggen en toen winst tegen Turkije, Tsjechië en IJsland uitbleef, werd hij zonder pardon op straat gezet. Zijn vervanger, Danny Blind had het ook zwaar en kreeg het in het tweede deel van de kwalificatie wedstrijden ook niet voor elkaar het team te laten floreren. Het gevolg: geen oranje stadions, geen oranje pleinen en geen oranje straten in Frankrijk en Nederland tijdens het EK van 2016… Inmiddels kijkt de voetbal wereld alweer uit naar het WK van 2018 in Rusland. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Echter, de bondscoach Danny Blind lag nog voordat de eerste kwalificatie wedstrijd begonnen was, alweer onder vuur. Teleurstellende oefenwedstrijden maken dat er twijfel heerst of hij wel de juiste persoon is om Nederland naar het WK van 2018 te begeleiden.

 

Vanuit organisatieperspectief een interessante case, waarbij ik de rol en verantwoordelijkheid die aan Danny Blind wordt toegewezen als het gaat om het succes van het team verder onder de aandacht wil brengen. Zo af en toe hoor je wat over slecht functionerende spelers, maar hoofdzakelijk wordt naar de coach gewezen als het gaat om de wanprestaties van het team. Hoe gaat dit in het bedrijfsleven eigenlijk? Wie wordt daar verantwoordelijk gehouden voor de prestaties van het team? De manager natuurlijk, hoor ik u denken en die reactie begrijp ik, want het komt vaak genoeg voor dat een manager eruit vliegt vanwege slechte team performance. Maar, is de manager degene die het team als geheel coacht, begeleid en traint om te zorgen dat het team als geheel beter gaat presteren? Mijn antwoord is, nee. Eigenlijk doen (de meeste) managers exact wat alle 17 miljoen bondcoaches in Nederland doen, namelijk de team prestaties beoordelen (winnen is goed en verliezen niet) en daarover rapporteren, veel rapporteren. Als op de werkvloer de cijfers tegenvallen worden medewerkers daar vaak individueel op afgerekend of wordt de schuld gegeven aan niet optimaal werkende processen en/of systemen.

 

Een gemiste kans, want als we de doelen en drivers uit de topsport naar de werkvloer halen, welke manager wil dan geen team dat meespeelt in de top, dat elke dag bezig is met nóg beter worden en dat gevormd wordt door medewerkers die plezier hebben in hun werk? Om dit te realiseren moet gekeken worden naar meer dan cijfers en individuele prestaties. Managers zijn vaak erg druk met overleggen, besluiten nemen en rapporteren. Logisch, want dit zijn exact de zaken waar zij door hun baas op aangesproken en afgerekend worden. Maar, wie kijkt bijvoorbeeld hoe het systeem of proces aangepast kan worden zodat zowel de mensen als de organisatie optimaal kunnen presteren? Wie kijkt welke skills nodig zijn om het team beter te laten samenwerken en presteren om zo een high performing team te creëren? Wie spreekt moeilijke situaties door om te voorkomen dat ze in het vervolg weer ontstaan? Wie inspireert, motiveert en begeleidt medewerkers zodat ze met plezier nóg beter worden in wat ze doen. Als we de werkvloer zien als het speelveld van een team waar elke dag een top prestatie geleverd wordt, dan missen we iemand die de rol van de bondscoach vervult, iemand die bovengenoemde taken vervult. Dat terwijl we zien dat juist deze zaken belangrijk zijn om op het hoogste niveau te kunnen presteren.

 

Er is behoefte aan een nieuwe rol die zich ontfermt over het vormen van deze high performing teams, die zorgt dat barrières gezamenlijk overwonnen worden, zodat de organisatie kan blijven excelleren, of beter gezegd: topsport kan bedrijven!

 

Lees ook ons eerder verschenen e-book over de uitdagingen rondom het nieuw organiseren.

 

Terug