Business transformatie in de financiële sector

Voogt Pijl en Partners

Stafafdelingen agile organiseren: doe je zo

Agile organiseren is soms experimenteren

 

Soms moet je onredelijk veeleisend zijn om op een hoger niveau te komen met elkaar. Of over grenzen heen gaan die je voor onmogelijk houdt. Nuance, beheersing en balans zijn soms vijanden van de vooruitgang. Kijk maar hoe dat in de sport gaat. Ik geloof bijvoorbeeld niet dat Tom Dumoulin of Max Verstappen excelleren in gebalanceerd relativeringsvermogen.

 

Als ik dan kijk naar de golf van agile werken, die over corporate Nederland is gespoeld, zie ik dat het in veel gevallen ook daar loont om ongenuanceerd te experimenteren. Dan bedoel ik niet de scrum teams in de IT ontwikkeling, maar juist het opschalen van het concept naar een wijze van werken op keten- of organisatieniveau. Dat vraagt echter wel om wendbaar zijn met gevoel voor nuance.

 

Het is voor management soms nog steeds een sprong in het diepe om de schijnzekerheid van uitgebreid plannen los te laten en het feit ‘dat je tenminste begonnen bent’ met een minder uitgekristalliseerde richting te omarmen. Het is ‘ver uit de comfort-zone komen’ en durven experimenteren met elkaar. Dat gaat overigens vaak heel goed door diep in de rituelen van de methodiek onder te duiken en deze ongenuanceerd serieus te nemen. Relativeringsvermogen in de kast houden dus! Daarmee kunnen grote delen van je organisatie beter worden. Helemaal als er onzekere, maar met zekerheid wisselende, (klant)eisen aan de orde zijn. Of doorloop met grote sprongen het leerproces van werken met nieuwe technologieën.

Ik hou er wel van om op dat niveau af en toe zonder al teveel relativeringsvermogen, organisaties te helpen om ‘ongenuanceerd’ onder te duiken in een voor hen nieuwe werkwijze.

 

De worsteling van staf in een agile organisatie

Deze ontdekkingsreis ondernemen we ook steeds meer buiten de gebruikelijke plekken in de organisatie. De laatste tijd krijgen we vaker vragen vanuit stafafdelingen. Hoe kunnen dikwijls traditioneel georganiseerde afdelingen zoals Juridische Zaken, Risk Management, Compliance, Communicatie, HR en Inkoop toch bijblijven met het voortsnellende agile of scrum gedachtegoed van IT of Operations? Daar wringt de schoen ‘m af en toe een beetje. Zo maar een paar recente observaties:

  • Ik zie stafafdelingen, die eigenlijk een ‘productiekarakter’ hebben, worstelen om mee te gaan in de multidisciplinaire ontwikkeling.
  • Ik zie afdelingen met redelijk geïsoleerd werkende professionals met tegenzin naar de stand-up gaan. Ze delen weliswaar hun vakdiscipline, maar hebben verder geen dossier gezamenlijk onder handen. Daardoor is er geen stimulans om zaken met elkaar te delen. Ze hebben hun collega’s immers toch niet nodig voor het uitvoeren van de werkzaamheden.
  • Ik zie afdelingen die enkele specialisten ter beschikking hebben voor een enorm portfolio aan projecten worstelen met het adagium dat je gefocust en ‘vast’ in een ontwikkelteam thuishoort. Dat is lastig als je per persoon 20 projecten bedient.

Ongenuanceerd onderduiken in de rituelen of het klakkeloos adopteren van de artefacten van een doctrine werkt daar dus niet.

 

 

Wendbare stafafdelingen

Stafafdelingen kunnen heel goed principes van wendbaarheid adopteren zonder zich te verliezen in de doctrine. Als je een producerende stafafdeling bent, zorg dan dat je meer ‘Super 7’ wordt dan agile. Als je in vele projectteams als staf-specialist een rol hebt, zorg dan dat je kort-cyclisch de teams bedient. Als je als risk of compliance representant in ontwikkelprocessen acteert, zorg dan dat je tijdens de ontwikkeling bijstuurt in plaats van achteraf oordeelt. En let erop dat als je een gezamenlijk doel dient in de keten waarin je opereert, je dáár in de stand-ups goed vertegenwoordigd bent in plaats van in je afdeling.

 

Agile praktisch toepassen

Enfin, eigenlijk best logisch allemaal, maar niet allemaal agile volgens het boekje. Maar juist omdat organisaties behoorlijk groots en meeslepend ‘omgaan’ naar het nieuwe organiseren raken we soms de maat der dingen een beetje kwijt. Of eigenlijk, de nuance van de toepassing van principes van wendbaarheid. Hè jammer. Ben ik toch weer terug op dat standpunt van genuanceerd, gebalanceerd relativeringsvermogen. Nou ja, blijven nadenken dus bij de toepassing van een  mooi concept!

 

Robert Voogt is partner van Voogt Pijl & Partners, een middelgroot boutique adviesbureau gespecialiseerd in organisatieverandering in de financiële sector.

Terug
agile organiseren, voogt pijl & Partners, Robert Voogt, Boutique adviesbureau