Business transformatie in de financiële sector

Voogt Pijl en Partners

VP&P kennissessie: kijkje in de toekomst

Voormalig hoofd Innovatie de Volksbank voorspelt einde bankmodel

 

Op 6 oktober jongstleden vond er weer een VP&P kennissessie plaats. Hiervoor wordt regelmatig een externe spreker uitgenodigd in Amersfoort. De editie van oktober stond in het teken van trends en ontwikkelingen in de bancaire sector. Het publiek, bestaande uit VP&P-ers en belangstellenden uit haar netwerk, werden getrakteerd op een vurig betoog van Mladen Sancanin.

 

Sombere toekomst

Het voormalige hoofd Innovatie van de Volksbank schetste een somber toekomstbeeld voor de huidige (groot)banken. Bevlogen stelde hij dat de banken tot nu toe geluk hebben gehad. Zij zijn in de digitale revolutie nog maar beperkt geraakt door disruptieve initiatieven. Voornamelijk omdat de toetredingsbarrières momenteel nog te hoog zijn voor ‘fintechs’ om de huidige gevestigde orde te bedreigen.

Echter, zo verwacht Sancanin, zal de consument ook voor zijn bankzaken op korte termijn gebruik willen maken van disruptieve internetoplossingen. Bekende voorbeelden in andere sectoren zijn platformen als Uber, AirBnB en Alibaba. Zij gebruiken het internet niet langer alleen als een informatiebron, maar juist als het waarde toevoegende element. Ook de financiële wereld zal zich meer naar een ‘open systeem’ ontwikkelen.

Daardoor wordt het noodzakelijk nieuwe digitale businessmodellen te ontwikkelen. Deze moeten tot doel hebben dat de aangeboden dienst of service een ‘seamless commodity’ is. Met andere woorden; je wilt niet dat mensen er dagelijks over hoeven na te denken. Dat ze bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een betaling aan een bekende instinctief hun telefoon met “Tikkie” pakken.

 

Keuzes, valkuilen & mogelijkheden

Met name PSD2 zal naar verwachting de eerste nagel aan de doodskist van de gevestigde financiële orde zijn. Dit dwingt banken keuzes ten aanzien van hun toekomst te maken. Zijn zij in staat een AirBnB of Uber voor bankzaken te creëren? En zo niet, is er voor hen wel een rol weggelegd als ‘producent’ of ‘facilitator’?

De grootste valkuil tijdens dit proces is doorontwikkeling van huidige producten en diensten. In plaats daarvan is het wenselijker te veranderen vanuit het ‘U-model’. Deze theorie stelt dat vernieuwing alleen gerealiseerd kan worden door ontwikkeling op basis van een toekomstvisie.

Tot slot voorziet Sancanin dat ‘distributed ledger’ technologie (blockchain) dé ontwikkeling zal zijn die het monopolie van banken binnen het financiële systeem doorbreekt. Niet alleen door de opkomst van cryptovaluta als Bitcoin, maar ook de potentie van netwerk gedreven validatie. Dit biedt mogelijkheden voor slimme oplossingen op het gebied van contracten en klantidentificatie.

Al met al was het een zeer inspirerende avond. De goede discussies die werden gevoerd zullen ook in de verschillende boardrooms steeds vaker gaan voorkomen.

Terug