Business transformatie in de financiële sector

Voogt Pijl en Partners

IDD voor verzekeraars en distributeurs

D-Day nadert!

Eind december 2017 maakte de Europese Commissie bekend dat de naleving van het voldoen aan de nieuwe richtlijn ‘Verzekeringsdistributie’ uitgesteld werd van 23 februari 2018 naar 1 oktober 2018. De datum waarop Europese richtlijn ’Insurance Distribution Directive’ (IDD) moest worden vertaald naar Nederlandse wetgeving is wel blijven staan op 23 februari 2018. Die datum is inmiddels gepasseerd, maar op dit moment moet de wetgeving nog door de Eerste Kamer worden bekrachtigd. De verzekeringsmarkt heeft daarmee de gevraagde extra tijd om zaken op orde te krijgen. In de praktijk zien we echter dat deze tijd vooral met twee handen is aangegrepen om aan andere zaken te werken, waaronder regelmatig het voldoen aan GDPR.

 

Maar, waar ging het ook alweer over? IDD heeft onder meer een wijziging van de Wet op het financieel toezicht tot gevolg. Doel is om meer transparantie te bieden aan consumenten betreffende beloningen en provisies. Daarmee beoogt Europa een gelijk speelveld te creëren voor alle marktpartijen. Daarnaast heeft IDD als doel om producten beter aan te laten sluiten bij de vraag van de consument, dit alles gericht op betere bescherming van de consument.

 

Marktpartijen moeten naar verwachting per 1 oktober 2018 aan de nieuwe regelgeving voldoen. Waar veel marktpartijen het uitstel van IDD met beide handen hebben aangegrepen en Q1 en het eerste deel van Q2 2018 hard werken aan het voldoen aan onder meer GDPR, begint de urgentie voor de realisatie van IDD nu toch ook echt te spelen.

 

VP&P helpt organisaties om op een efficiënte wijze te voldoen aan de IDD en heeft, op basis van de laatste ontwikkelingen, een update uitgebracht van het whitepaper over IDD. Het whitepaper biedt u handvatten met betrekking tot de aanpak van uw IDD traject. Zo weet u hoe de komende maanden het beste benut kunnen worden om IDD compliant te worden.

 

Voogt Pijl en Partners richt zich op de financiële sector (banken, verzekeraars en pensioenuitvoerders). De programmamanagers en consultants zijn ervaren in het begeleiden van trajecten op het domein van business transformatie. De ervaring ligt in business programma’s, zoals:

  • wet- en regelgevingstrajecten
  • agile/wendbaar maken van organisaties
  • integratie en reorganisatie van bedrijfsonderdelen
  • kostenreductie
  • effectiviteitsvergroting (proces, staf, ondersteuning, projectenbedrijf en product rationalisatie).

Terug
IDD, Agile rituelen voogt pijl & partners