Business transformatie in de financiële sector

Voogt Pijl en Partners

De filosofie en aanpak achter Agile

Interview Robert Voogt over de toepasbaarheid van Agile

Lees hier het volledige interview met Robert Voogt op consultancy.nl.

 

Agile, de populaire verbetermethodiek die organisaties efficiëntere en effectievere manieren van werken belooft, heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Om meer te weten te komen over de filosofie en de aanpak achter agile organiseren ging Consultancy.nl in gesprek met Robert Voogtpartner bij Voogt Pijl & Partners, een bureau dat ruime ervaring heeft op het gebied van (agile) business transformaties in de financiële sector.

 

Door een juiste combinatie van agile en technologie kunnen organisaties innovatievoordeel realiseren

Ontstaan in de jaren negentig als een nieuwe manier van softwareontwikkeling is agile inmiddels tot een mainstream aanpak verworden. De verbetermethodiek vormt vandaag de dag een van de belangrijkste trends in het zakelijke landschap en staat in de alsmaar sneller veranderende wereld voor het wendbaar en flexibel kunnen opereren van organisaties. Door een agile manier van werken kan de klantenservice verbeterd worden, de bedrijfsvoering efficiënter worden ingericht en kunnen innovaties succesvoller gerealiseerd worden. Bovendien blijkt uit onderzoek dat organisaties met de juiste combinatie van agile en technologie innovatievoordeel kunnen realiseren.

Onder kenners geldt agile als een containerbegrip. “Het concept omvat een veelvoud aan interpretaties en zienswijzen”, zegt Voogt. Er loopt echter een aantal herkenbare rode draden door het domein heen, waaruit drie niveaus van agile toepassingen boven komen drijven.

 

Drie niveaus van agile toepassingen

Robert gaat in op op drie niveaus van agile toepassingen; agile werkwijze, agile projectenbedrijf en agile organisatie.

In dit eerste niveau van agile toepassingen vindt de filosofie van agile op een beperkte schaal plaats, vaak specifiek toegepast in ICT development. Daarbij is ‘Scrum’ een van de meest gebruikte methoden om agile principes toe te passen. Bij agile projecten doen wordt een aantal van de uitgangspunten uit de ‘werkwijze’ opgeschaald naar het (gehele) projectenbedrijf. Voogt: “Bij deze opschaling worden meer disciplines betrokken bij het agile werken, zoals: productmanagement, architecten, juristen, marketeers of kanaaleigenaren. Ze worden multidisciplinair verenigd in agile projecten.” De laatste volwassenheidsfase is die van de agile organisatie. Robert: “Agile organiseren als inrichtingsfilosofie is aan de orde als de bestaande manieren van samenwerking, sturing en verantwoording fundamenteel en blijvend worden vervangen door structuren vanuit de ‘agile werkwijze’ of het ‘agile projectenbedrijf’.” De bestaande structuur van de organisatie wordt dan ingeruild voor een organisatie die rechtstreeks de werkwijzen weerspiegelt van het agile projecten doen.

Bij nieuw organiseren hoort ook een andere manier van sturing en een andere houding en gedrag. Van medewerkers wordt verwacht dat zij innovatieve ideeën hebben, proactief handelen en zelf besluiten nemen. “Het mandaat ligt niet meer bij de managers, maar bij de medewerkers”, aldus Voogt.

 

“Onder conditie van een goed oog op de ultieme toepasbaarheid van dergelijke organisatieprincipes kunnen organisaties grote sprongen maken in wendbaarheid, klantgerichtheid en niet te vergeten: medewerkerstevredenheid.” 

 

 

Meer weten?

Voogt Pijl & Partners kijkt graag met u vooruit naar de juiste aanvliegroute. Voogt Pijl & Partners is al ruim 15 jaar expert op het gebied van business transformaties in de financiële sector. Onderscheidend in gedrevenheid voor het behalen van resultaten voor klanten. Scherp in keuzes om daadwerkelijk toegevoegde waarde te leveren met een toonaangevend track record met uitdagende, complexe opdrachten voor senior management.

Voor meer informatie download het e-book Scoren met wendbaarheid.

Terug
Agile SAFe framework, spotify, holacrazy, wendbaar maken, agile organiseren