Business transformatie in de financiële sector

Voogt Pijl en Partners

Column Robert Voogt

Het zijn tijden om vooraf de juiste inschattingen te maken...

Geweldig vind ik het – de Volvo Ocean Race. Een zeilrace van negen maanden waarin tactiek, uithoudingsvermogen en improvisatievermogen kernfactoren zijn om te kunnen winnen. Maar, ook skills vereist zijn zoals de kunst van het ‘lezen’ van de weersomstandigheden en het vinden van de balans tussen vol-‘gasgeven’ en het ‘inhouden’ om het schip heel te houden. Parallellen met de financiële sector in het huidige tijdsgewricht dringen zich op….

 

Als geen ander moeten de financiële instellingen juist nu de ‘weersomstandigheden kunnen lezen’. Vertrouwenscrises, margedruk, wegvallende contactmomenten met cruciale klantgroepen – het zijn alle omstandigheden waarin de echte professionals zich laten kennen. Vóór de wind hard gaan is één ding, maar om op voorsprong te komen als de wind wegvalt of de stroom tegenzit…. Je moet als financiële instelling agiel genoeg zijn om je klanten te kunnen volgen die meer en meer voor het virtuele kanaal kiezen en die niet meer in segment ’hokjes’ te duwen zijn. Klanten willen niet meer een typische private banking benadering, een typische retail-bediening of een typische persoonlijke benadering, maar ze willen èn, èn, èn. Op elk moment. Omnichannel capabel zijn, begint een hygiëne factor te worden om mee te kunnen komen in de ‘pack’.

 

Ook de afweging tussen ‘op het gas staan’ en ‘de boel heel houden’ is een  succesfactor binnen de financiële sector. ‘In control zijn’, riskmanagement en compliance zijn niet gewoon belangrijk; het is een voorwaarde voor het behouden van de ‘license to operate’. Om binnen dat raamwerk juist de klant opnieuw centraal te zetten, marktaandeel te houden of te winnen danwel om innovatief te zijn vergt een subtiel gevoel voor wat je aan het doen bent. Als je op alles in control bent is de vraag permanent: “gaan we dan hard genoeg?”. Een soms duivels dilemma. Het zijn geen tijden om achteraf vergiffenis te vragen. Het zijn tijden om vooraf juiste inschattingen te maken! En waarin je je niet alléén kunt laten leiden door behoudendheid en voorzichtigheid, want dan komt het ondernemen in het geding.

 

En natuurlijk uithoudingsvermogen… Met voorzichtige consumenten, met rap toenemende concurrentie uit soms onverwachte hoek, met sommige lines of business die nooit meer zo groot zullen zijn als ze waren, is het een kwestie van lange adem. Lean zijn en vooral blijven. Continu managen op kostenverlaging en soms kleine concurrentiele voordelen.  Maar ook de visie op de langere termijn houden en afwegingen accepteren die verder gaan dan alleen het komend jaar. Niet alleen schaven op budgetten van dit jaar, maar ook investeren in de businesscases van morgen.

 

En dàt is dus waarom de financiële sector mijn branche is! Het is echt een sector die de laatste jaren meer en meer een topsport-attitude vereist. En daarin voor mij lijkt op die set 65-voeters die aan de andere kant van de wereld in een sportieve titanenstrijd verwikkeld waren. Fascinerend!

 

Robert Voogt

Terug